Galler’de kurulması planlanan nükleer santral projesine karşı imza kampanyası

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği (IPCC) Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde hazırlanan 2018 yılına ait 1,5°C Küresel Isınma Özel Raporuna göre halihazırdaki 1°C derecelik küresel ısınmanın sonuçları, aşırı hava olayları, yükselen deniz seviyeleri, Arktik deniz buzlarının erimesi ve diğer değişimler olarak şimdiden yaşanıyor.

Daha önceki yazımızda ayrıntılı olarak açıkladığımız gibi iklim değişikliği koşulları nükleer santraller açısından da geri dönülmesi mümkün olmayacak riskleri beraberinde getiriyor. Ancak 1,5 derece sınırının aşılmasıyla deniz sularının yükselmesi gibi risklere rağmen Birleşik Krallık tarafından kuzey kutbuna coğrafi olarak yakınlığı bulunan Galler’de bir nükleer santral kurulması planlanıyor. Adı Wylfa Newydd Nükleer Santral Projesi olan bu yatırımın gerçekleştirilmesi için Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe bir uluslararası anlaşma imzalamış ve 2 reaktörüyle 2.700 Megawatt kapasitede olması öngörülen nükleer santralin kurulması için Hitachi Şirketi görevlendirilmişti.

Japonya’da hükümet 2011 yılında Fukuşima’da nükleer felaketin başlamasını izleyen bir yıl içinde tüm nükleer santrallerin devreden çıkarılması kararı alarak güvenlik standartlarını yükseltmek durumunda kaldı. Yeni standartlara uyması ümit edilen çalışabilir durumdaki 43 reaktörden ise yalnızca 5’i tekrar açabildi. Bu durumdaki Japonya son üç yıldır yüzünü yurt dışı projelerine çevirerek kullanamadığı nükleer teknolojisini yurt dışına pazarlama çabası içinde. Nitekim Türkiye ile de 2013 yılında Sinop’ta bir nükleer santral kurulması için Türkiye Hükümeti ile uluslararası anlaşma yapılmıştı. Henüz yer lisansı alınmamış olan proje için Sinop İnceburun’da 650 binden fazla ağaç kesildi.

Dünyanın başka yerlerinde de benzer projelerin ölümcül sonuçları bulunduğu aşikar. Tüm bu projelerin yalnızca bugün için değil gelecek nesillerin de yaşam hakkını ihlal ettiğini öngörmek zor değil. Bu nedenle bu projelere tüm zamanlar adına karşı çıkmak önem taşıyor. Zira nükleer santraller bütün bir nükleer zincirin küçük bir halkasıdır. Zinciri oluşturan bu halkalar uranyumun yerin altından çıkarılmasından atıkların bir yerlerde bekletilmesine kadar uzar. Kaldı ki dünya genelinde henüz nükleer atıkların nihai olarak depolanabileceği bir sistem kurulmuş değil. Tüm bu süreçler birbiriyle ilişkili ve aynı havuzdan beslenmekte.

Friends of the Earth Japan (FoE Japan) ve Galler’deki anti nükleer sivil hareket adına “People Against Wylfa B (PAWB) Wylfa Newydd Nükleer Santral Projesi’nin durdurulması için aşağıda paylaştığımız bir karşı kampanyayı başlattı. Kampanya, Birleşik Krallık ve Japonya hükümetlerinin Hitachi – Wylfa Newydd nükleer santral projesini durdurmasına yönelik olarak Japonya Başbakanı Abe ile Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’e bir çağrı niteliğinde.

Wylfa Newydd Projesi, Hitachi’nin iştirak şirketlerinden Horizon Nükleer santrali tarafından geliştirildi ve projenin bugünkü maliyeti bugün 30 milyar dolar. Bu meblağın da gösterdiği üzere hükümetlerin desteğini almadan projenin ilerlemesi imkansız. Fukuşima Nükleer Felaketi nedeniyle evlerini, kentlerini terk etmek zorunda kalmalarına rağmen artık tazminat da alamayan insanlar çeşitli maddi zorluklar içindeyken bu maddi kaynakların nükleer santral yatırımlarına ayrılması ,se bir başka büyük sorun teşkil ediyor. Nükleer santralin yapılmak istendiği bölge aynı zamanda doğal yaşamın tam göbeği ve Avrupa Birliği yasaları tarafından koruma altında.

Tüm bu nedenlerle aşağıda tarafımızdan Türkçeleştirilerek paylaşılan bu dilekçenin dünya halklarına ulaşması ve imzalanması önemli. Sizler de aşağıdaki metni okuyarak ilgili linklerin içinden dilekçeyi imzalayabilir ve dilekçeyi yaygınlaştırabilirsiniz.

“Japonya Başbakanı Shinzo Abe’ye
Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’e
Hitachi Şirketi CEO’su Toshiaki Higashihara’ya

Wylfa Nükleer santral Projesini durdudurun!

Bireyler ve sivil toplum örgütleri olarak imzaladığımız bu dilekçelerle sizden Galler Bölgesi’nin Anglesey Adasındaki Hitachi Nükleer Santral Projesini durdurmanızı istiyoruz. Anglesey Adası Kuzey kutbunun el değmemiş bir doğa parçasıdır ve Avrupa Birliği yaslarının koruması altındadır. Ada Galler Bölgesinin kültürünü ve dilini taşır. Nükleer Santral Projesi bütün bu değerleri alt üst edecektir.

Bir nükleer santral kazası meydana gelirse Anglesey Bölgesini de aşan bir kirliliğin meydana gelmesi , insanların evlerini, doğal ortamlarını yitirmesi ve yerel ekonominin büyük zarar görmesi kaçınılmazdır.

Birleşik Krallık’ın da aynı Japonya’nın henüz bulmadığı gibi radyaoktif atıklarla ilgili bir çözümü yoktur. Projenin gelecek nesillere radyoaktif atık problemi bırakması kabul edilemez.
kaldı ki yenilenebilir enerji kaynakları Galler Bölgesinde oldukça zengindir. Offshore rüzgar santrallerinden üretilen enerji Hitachi Nükleer Santrali’nin üreteceği enerji fiyatının yarısı kadardır. Üstelik Birleşik Krallık’ta enerji ye olan talep de düşmektedir. Nükleer santralin üreteceği enerjiye dolayısıyla nükleer santrale ihtiyaç yoktur .

Wylfa Nükleer santralinin maliyeti 30 milyar Dolar olduğu söylenmektedir. ve Hitachi’nin İngiltere ile Japonya Hükümetlerinden maddi destek istediği bilinmektedir. Hükümetlerin finansal kaynaklarını nükleer santral yatırımına yönlendirmeleri eğitim ve sağlık hizmetlerine aktarılan kaynakların kullanılması kabul edilemez.

Japonya’da Tokyo Elektirk Şirketi (TEPCO)’nin sorumlu olduğu nükleer santral felaketi nedeniyle bir çok insan evlerini , çocukluklarını geçirdiğ kentlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerel halk ve ekonomi büyük tahribata uğradı. TEPCO ise finansal batağın içine düşmüş olarak hükümetin desteği ile ayakta duruyor. Kimse nükleer felaketi öngöremez. havanın, toprağın ve suyun radyoaktif kontaminasyonu karşısında bir çözüm yok.

Lütfen bu gerçeği göz ardı etmeyin. Dünyada daha fazla nükleer atık oluşmasına izin vermeyin ve gelecek nesilleri düşünerek nükleer endüstriden çıkın!”

Pınar Demircan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir